Elizabeth I av England

En intressant föreläsning om Elizabeth I av Englands liv, hur hon kämpade sig igenom en ungdom med moderns avrättning, blev fängslad av sin halvsyster, tog till slut makten, slets mellan att gifta sig eller behålla makten, ledde landet mot Spanska armadan, utsattes för sexton mordförsök, startade Secret Service.
Write your awesome label here.

 

Innehåll

  • Bildsatta föredrag
  • Nedladdningsbar sammanfattning

Du lär dig

Lär dig om en av historiens mest spännande kvinna, som gjort avtryck även i nutid.

Målgrupp

För dig som som är intresserad av historia och speciellt kvinnor som gjort avtryck i historien.
Din kursledare

Ann-Marie Persson

Min bakgrund är att jag har en fil.mag. i Historia vid Lunds universitet och en fil.mag. i Konstvetenskap och visuell kommunikation vid Linköpings universitet, samt tolv års erfarenhet av att producera och hålla kurser om historiska kvinnor på reguljärt vis åt Folkuniversitetet.

Jag har också ett brinnande intresse för historia, ett ämne som jag gillat i hela mitt liv. Som tolvåring köpte jag boken "Med arkeologen Sverige runt", och i tjugoårsåldern läste jag min första biografi, som handlade om Elizabeth Tudor. Sedan fastnade jag totalt för detta med biografier. Efter ca tio år i yrkeslivet som säljare och marknadsförare läste jag historia och konstvetenskap vid Lund och Linköpings universitet och startade sedan kurserna om Historiska kvinnor hos Folkuniversitetet. Jag har parallellt med kursledarjobbet även arbetat som journalist.

Historiska kvinnor har funnits som namn på kurser i tolv års tid. Jag startade första kursen då jag tyckte att kvinnor som gjort avtryck i historien alltför ofta saknades i historieundervisningen, ända upp till universitetsnivå. Att kvinnor i historien inte förekommer särskilt ofta inom grundskola och gymnasium fastställs ofta, men det görs inte mycket åt det.

Det är en förhoppning att kursutbudet här på Historiska kvinnor ska råd bot på den saken.Nu utvidgas kurskonceptet Historiska kvinnor till att även omfatta onlinekurser, vilket ska göra kursinnehållet mera lättillgängligt för en större publik.

Ett motto för mig är att historia ska vara roligt, och för att åstadkomma detta fokuseras kursinnehållet ofta på detaljer, det kan vara vad man åt, hur man skötte sin hygien, vilka husdjur man hade, hur man bodde, hur man klädde och sminkade sig, och framförallt ska människan bakom masken redovisas. Ett annat motto är att kursdeltagarna ska känna att de förflyttas till den tid det handlar om, och även här är detaljerna viktiga.

Så säger kursdeltagare om mina kurser:
"Jag ser fram emot varje ny kurs"
"Så här rolig var aldrig historia i skolan"
"Intressanta och roliga detaljer"

Se gärna den kostnadsfria introduktionsfilmen om kurserna där jag närmare presenterar kurskonceptet, som i korthet innebär bildsatta föredrag.
Patrick Jones - Course author